
گسترش شهرنشینی، افزایش و تراکم جمعیت هر ساله مشکلاتی را بر ساکنین شهرها اضافه کرده است. یکی از مشکلات اصلی رشد جمعیت و سکونت آنها در یک منطقه، کمبود آب یا کاهش فشار آب است. چاره کار رفع چنین مشکلی استفاده از پمپ آب خانگی است.
دو نوع رایج از پمپهای آب خانگی که طرفداران زیادی دارد، پمپ آب جتی و بشقابی هستند. اگرچه این دو نوع پمپ، وظیفه آبرسانی به واحدهای مسکونی و تقویت فشار آب را برعهده دارند اما تفاوتهایی با هم دارند که باعث شده تا با توجه به مشخصات ساختمان از لحاظ تعداد طبقات، تعداد واحدها، متراژ، تعداد افراد قابل سکونت و میزان مصرف آب آنها، بین انتخاب پمپ بشقابی و جتی تفاوت ایجاد کند.
در ادامه به بررسی تفاوت پمپ جتی و بشقابی پرداخته خواهد شد. لازم به ذکر است قبلا در مقالهای دیگر بطور مفصل به موضوع تفاوت پمپ آب محیطی و بشقابی پرداخته شده است که مطالعه آن نیز پیشنهاد میشود.
ساختار پمپ بشقابی و جتی
طراحی ساختاری پمپهای بشقابی بسیار ساده است. پروانه به صورت مستقیم به محور اصلی متصل است و توسط موتور به چرخش در میآید. سیال وارد چشمی پروانه میشود و سپس توسط نیروی گریز از مرکز به چرخش درآمده و به سمت خروجی هدایت میشود. اما پمپ جتی علاوه بر پروانه دارای یک دیفیوزر (پخشکننده) و یک لوله ونتوری است و همین عامل منجر به قدرت مکش بیشتر شده است به گونهای که از آن برای مکش آب از چاههای کم عمق نیز میتوان استفاده کرد.
همانطور که در تصویر اینفوگرافیک بالا مشاهده میکنید، پمپ بشقابی و جتی از لحاظ چند پارامتر با هم فرق میکنند.
- از لحاظ ظاهری و شکل کلگی، پمپ بشقابی دارای کلگی پهن و بشقابمانند دارد اما پمپ جتی کلگی خمرهای دارد.
- از لحاظ ساختار داخلی پمپها، پمپ بشقابی پروانهای دارد که داخل یک حلزونی یا محفظه کوچک قرار گرفته است اما در پمپ جتی در داخل کلگی خمرهای دارای لوله ونتوری بوده که عملکرد پمپاژ سیال در آن متفاوت میباشد.
- از لحاظ میزان سر و صدای تولیدی پمپها، پمپ بشقابی صدای کمتری نسبت به پمپ جتی دارد.
- از لحاظ میزان آبدهی، پمپ بشقابی قادر است حجم آب بیشتری را پمپاژ کند.
- از لحاظ هد، پمپ جتی میتواند تا هدهای بیشتری نسبت به پمپ بشقابی آبرسانی کند.
- از لحاظ قدرت مکش، پمپ جتی توان مکش بیشتری دارد و حتی برای مکش آب از چاههای کمعمق نیز میتوانند کارایی داشته باشند.
مطابق با نمودارهای بالا، در پمپ بشقابی 1 اسب CM100 بیشترین هد 32 متر و بیشتری دبی 4.8 مترمکعب بر ساعت و در پمپ جتی 1 اسب CAM100 بیشترین هد 50 متر و بیشترین دبی 3.1 مترمکعب بر ساعت میباشد.
همانطور که قبلا توضیح داده شد پمپ جتی قادر به ایجاد هدهای بالاتری نسبت به پمپ بشقابی است و از طرفی دبی پمپاژ در پمپ بشقابی نسبت به جتی بیشتر میباشد؛ دادههای بالا نیز این موضوع را تایید میکنند. از لحاظ قیمتی نیز معمولا پمپ جتی کمی نسبت به بشقابی گرانتر است. تفاوت هد و دبی و قیمت ذکر شده برای پمپهای جتی و بشقابی نوید موتور، برای سایر برندها نیز صادق است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.