تفاوت موتور پمپ بنزینی با موتور پمپ دیزلی و نفت بنزینی در چیست؟

موتور پمپ تجهیزی بسیار کاربردی در مکان‌ها و شرایطی است که نیاز به انتقال آب به منظور آبرسانی، آبیاری زمین‌های کشاورزی و باغداری و… دارند اما دسترسی راحتی به برق وجود ندارد. موتور پمپ برای جبران نبود برق از سوخت فسیلی استفاده می‌کند و این سوخت می‌تواند بنزین، گازوئیل یا نفت – بنزین باشد.

موتورپمپ‌ها را بر اساس نوع سوخت مصرفی به سه نوع بنزینی، دیزلی و نفت-بنزینی تقسیم می کنند. این سه نوع موتور پمپ آب غیر از تفاوت اصلی که در سوخت دارند، تفاوت‌های دیگری از جهت ساختار، راندمان، وزن، طول عمر، صدا و کاربرد دارند.

 

انواع موتور پمپ

  1. موتور پمپ بنزینی
  2. موتور پمپ دیزلی
  3. موتور پمپ نفت – بنزینی

موتور پمپ‌ها بطور کلی از لحاظ نوع سوخت مصرفی شامل سه نوع می‌شوند. موتور پمپ‌هایی که با بنزین، گازوئیل یا نفت – بنزین راه‌اندازی شده و کار می‌کنند. هر کدام از این موتورپمپ‌ها جدای از نوع سوخت مصرفی تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. قبل از مقایسه موتور پمپ بنزینی با نفت بنزینی و دیزلی بهتر است آشنایی نسبی با آنها داشته باشیم.

موتور پمپ بنزینی

موتور پمپ بنزینی همانطور که از نامش پیداست، با سوخت بنزین کار می‌کند و به دلیل دسترسی راحت به بنزین پراستفاده‌ترین نوع موتورپمپ است. پمپ آب بنزینی از قطر دهانه 1 الی 4 اینچ و در دو مدل با موتور دو زمانه و چهار زمانه موجود است.

موتور پمپ دیزلی

موتور پمپ دیزلی با سوخت گازوئیل برای راه‌اندازی و روشن‌شدن کار می‌کند. در شرایطی که دسترسی به گازوئیل راحت‌تر است از این موتورپمپ استفاده می‌شود. موتور پمپ دیزلی دارای نسبت تراکم بیشتری بوده و البته بازدهی بیشتری نیز دارد.

 

موتور پمپ نفت بنزینی

موتور پمپ نفت بنزینی نوع دیگری است که به هر دو نوع سوخت نفت و بنزین نیاز دارد. در واقع بنزین برای استارت و راه‌اندازی موتور پمپ بکار می‌رود و نفت، سوخت اصلی برای کارکردن آن است. به این ترتیب این موتور پمپ دارای دو مخزن سوخت است؛ مخزن بنزین کوچک و مخزن نفت که سوخت اصلی است بزرگتر است.

 

  • نسبت تراکم: نسبت تراکم در موتور پمپ بنزینی معمولا 8 تا 11، موتور پمپ دیزلی 13 تا 17 و موتور پمپ نفت-بنزینی حدود 6 است.
  • شروع به کار: استارت و راه‌اندازی موتور پمپ بنزینی راحت‌تر از دیزلی است.
  • جرقه‌زنی: فشرده‌سازی مخلوط بنزین و هوا در بنزینی کمتر از دیزلی است و به همین دلیل با یک جرقه به راحتی احتراق صورت می‌‌گیرد اما در دیزلی نیازی به سیستم جرقه‌زنی وجود ندارد.
  • شرایط آب و هوایی: در شرایط آب و هوایی سرد، استفاده از موتور پمپ دیزلی توصیه نمی‌شود چراکه در سرما عملکرد خوبی ندارد و کارایی آن کاهش می‌یابد. همچنین در سرما امکان یخ‌زدن گازوئیل نیز وجود دارد.
  • بازدهی سوخت: راندمان سوخت موتور پمپ دیزلی بیشتر از بنزینی است چرا که هزینه سوخت گازوئیل در ایران حدود یک‌پنجم بنزین است. همچنین قیمت نفت نیز کمتر از گازوئیل است.
  • بازدهی عملکرد: راندمان کارکرد موتورپمپ دیزلی به دلیل داشتن نسبت تراکم بالاتر، در مقایسه با بنزینی و نفتی به بیشتر است.
  • وزن: موتور پمپ دیزلی نسبت به بنزینی و نفتی بزرگتر و سنگین‌تر است؛ به دلیل اینکه نسبت تراکم دیزلی بیشتر است، فشار بیشتری به اجزا وارد شده و به همین خاطر بدنه آن را ضخیم‌تر می‌سازند.
  • کاربری: موتور پمپ دیزلی برای کاربردهای سنگین‌تر مناسب‌تر است.
  • طول عمر: موتور پمپ دیزلی نسبت به نفتی طول عمر بیشتری دارد و نفتی نیز نسبت به بنزینی بیشتر است.
  • ایمنی: از لحاظ ایمنی نوع دیزلی به دلیل فراریت کمتر گازوئیل نسبت به بنزین، امن‌تر است.
  • آلایندگی: از لحاظ آلایندگی؛ موتور پمپ دیزلی دوده‌ها و گازهای نسوخته بیشتری تولید کرده و همچنین بوی بدتری نیز دارد.
  • سر و صدا: به دلیل فشرده‌سازی و انفجار در نوع دیزلی و بالاتربودن دمای احتراق، سر و صدای موتور پمپ دیزلی نسبت به بنزینی و نفتی بیشتر است.
مدیریت سایت
ارسال دیدگاه