
در فصول گرم سال، گرمای طاقت فرسا باعث اذیت و آزار زیادی برای مردم میشود و این گرما مخصوصا در بیرون از منزل بیشتر آزاردهنده است چرا که در داخل منزل از تجهیزات خنککننده مثل کولر استفاده میشود. در محیطهایی مثل رستوران و کافیشاپ مخصوصا قسمت تراسها و روف گاردنها برای مقابله با گرما روشی جدید که در چند سال اخیر رایج شده است، استفاده از تجهیزی به نام مه پاش است.
مه پاش دستگاهی است که علاوه بر خنککردن، گرد و غبار موجود در هوا را نیز کاهش و رطوبت نسبی را افزایش میدهد و برای مناطق خشک میتواند بسیار مناسب باشد. کاربرد سیستمهای مه پاش بسیار گسترده است و محدود به اماکن عمومی نمیشود و در حوزههای کشاورزی و گلخانه، گاوداری و مرغداری، صنایع فولاد و معادن، کارگاههای چوب و… نیز به اهداف متفاوت استفاده میشود. برای کاربردهای نامبردهشده از مه پاش صنعتی استفاده میشود که به دلیل داشتن پمپ فشار قوی، توانایی ایجاد ذرات ریزتری از آب را دارند. در ادامه این مقاله به معرفی سیستم مه پاش، انواع و نحوه عملکرد آن پرداخته خواهد شد، با ما همراه باشید.
مه پاش چیست؟
مه پاش یا فوگر دستگاهی است که آب را به ذرات ریزمانند مه تبدیل میکند. این دستگاه با پخشکردن مه به داخل محیط مدنظر باعث خنکی و ایجاد رطوبت میشود. هر چقدر ذرات آب ریزتر باشند، با گرفتن گرمای اندک سریعتر به بخار تبدیل میشوند؛ مه نیز چنین خصوصیتی دارد. با پخش شدن مه در هوای محیط، ذرات ریز آب گرمای اطراف را جذب کرده و تبخیر میشوند، بدین ترتیب کارکردن مه پاش باعث کمشدن دما و خنکی میشود.
انواع سیستم مه پاش
اگر بخواهیم انواع سیستم مه پاش رو ذکر کنیم بهتر است آنها را از سه دید دستهبندی کنیم؛ انواع مه پاش از لحاظ فشار کاری، انواع مه پاش از لحاظ کاربرد و انواع مه پاش از لحاظ منبع تغذیه.
انواع مه پاش از لحاظ فشار کاری
مه پاشها را معمولا به سه نوع از لحاظ فشار عملکردی تقسیم میکنند:
- مه پاش فشار کم: فشار کاری تا 10 بار
- مه پاش فشار متوسط: فشار کاری 10 الی 20 بار
- مه پاش فشار زیاد: فشار کاری بیشتر از 20 بار (معمولا تا 100 بار)
انواع مه پاش از لحاظ کاربرد
مه پاش کاربردهای متنوعی دارد. مه پاش را بر اساس چند کاربرد اصلی نیز دستهبندی میکنند:
- خانگی: این نوع مه پاش در تراس، روف گاردن و آلاچیقهای داخل حیاط به منظور خنککردن و ایجاد حس طراوت استفاده میشود.
- رستورانی: این نوع مه پاش در ورودی، تراس و داخل رستورانها و همچنین در کافیشاپها برای خنککردن، ایجاد رطوبت و زیباییهای بصری استفاده میشود.
- گلخانهای: مه پاش گلخانه به منظور ایجاد و حفظ رطوبت نسبی در محیط داخل آن برای رشد و بهترشدن کیفیت محصولات گلخانهای و همچنین سم پاشی و دورکردن آفات و حشرات از گیاهان بکار میرود.
- صنعتی: مه پاش صنعتی در واقع نام کلی است که بسیاری از مه پاشها در این دسته قرار میگیرند، مثل رستورانی و گلخانهای. در مکانهایی که نیاز به ایجاد مه بیشتر برای خنککاری بیشتر میباشد مثل کارخانهها، کارگاهها، دامداریها و… از مه پاش صنعتی استفاده میشود.
انواع سیستمهای مه پاش از لحاظ منبع تغذیه
مه پاش برای ایجاد مه و تبدیل آب و ترکیبات مایع دیگر به ذرات بسیار ریز، نیاز به انرژی و منبع خارجی دارند و بنابراین آنها را از لحاظ منبع تغذیه به چند دسته زیر تقسیم میکنند:
- دستی: بعضی از مه پاشهایی که معمولا در منازل برای آبیاری کم، مرطوبکردن برگ گیاهان و سم زدن به آنها استفاده میشود بصورت دستی هستند.
- برقی: اکثر مه پاشها از نوع برقی هستند و برای ایجاد فشار آب زیاد به پمپ پیستونی نیاز دارند که با نیروی الکتروموتور کار میکنند.
- گازی: مه پاشهای گرم که برای از بین بردن آفات، حشرات و سم پاشی گیاهان و درختها و همچنین جلوگیری از سرمازدگی آنها استفاده میشود معمولا از نوع گازی هستند و با سوخت گاز مایع کار میکنند.
- اولتراسونیک: مه پاش اولتراسونیک نیز برقی بوده که با امواج مافوق صوت میتواند آب را به ذرات بسیار ریز تبدیل کند. این نوع مه پاش بسیار کم صدا بوده و مصرف برق کمی دارد.
کاربردهای سیستم مه پاش
- منازل، ویلاها
- رستورانها، کافی شاپها
- مراکز خرید و مکانها عمومی
- گلخانهها
- زمینهای کشاورزی و باغها
- کارگاهها مثل چوببری
- کارخانهها و صنایع مثل فولاد، معادن و نساجی
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.