
انواع الکتروموتورها از نظر عملکرد الکتریکی شباهت بسیار زیادی به هم دارند اما چون برای استفاده در کاربردهای مختلف طراحی می شوند، ویژگیهای فیزیکی، ظاهری و مکانیکی آنها با یکدیگر متفاوت است. یکی از این تفاوتها، نحوه نصب الکتروموتور است. بیشتر موتورها برای نصب به صورت افقی طراحی شدهاند اما برخی دیگر به صورت عمودی نصب میشوند.
الکتروموتور عمود نصب که با نام الکتروموتور عمودی (Vertical Motor) نیز شناخته میشود، به طور خاص برای کاربردهایی طراحی شده است که موتور به صورت عمودی نصب میشود و روتور به سمت پایین کشیده میشود. در مواردی مانند پمپهای چاه عمیق، تأسیسات فاضلاب و تصفیه خانههای آب از الکتروموتور عمودی استفاده میشود.
کاربردهای الکتروموتور عمود نصب
موتورهای عمودی که به عنوان «موتورهای با هدف مشخص» تلقی میشوند معمولاً در کاربردهایی استفاده میشوند که نیاز به راهاندازی در فضای محدود یا نیاز به انتقال نیروی عمودی دارند. در پمپها و نیز کاربردهایی که اینرسی کم دارند از این موتورها استفاده میشود. این نوع الکتروموتورها معمولاً در کاربردهایی استفاده میشوند که نیاز به راهاندازی در فضای محدود یا نیاز به انتقال نیروی عمودی دارند.
در ادامه برخی از کاربردهای الکتروموتور عمود نصب را شرح میدهیم:
- سیستمهای پمپاژ: الکتروموتور عمودی به طور گستردهای در کاربردهای پمپاژ مانند چاههای عمیق، تصفیه خانههای آب و فاضلاب، سیستمهای آبیاری و پالایشگاهها استفاده میشود. این موتورها همچنین عملکرد قابل اطمینانی در پمپهای گریز از مرکز عمودی، پمپهای شناور و پمپهای توربین عمودی ارائه میدهند.
- سیستمهای تهویه مطبوع (HVAC): دومین کاربرد پر استفاده الکتروموتور عمود نصب در سیستمهای گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع (HVAC) است که معمولاً در واحدهای هواساز (AHU)، برج های خنککننده و فنهای کندانسور استفاده میشوند.
- ماشین آلات صنعتی: این موتورها همچنین در ماشین آلاتی که نیاز به طراحی فشرده و کم حجم دارند، نیز استفاده میشوند؛ برای مثال سنگ شکنها، میکسرها، نوار نقاله، همزنهای صنعتی و سایر تجهیزات مورد استفاده در معادن، ساخت و ساز و صنایع تولیدی.
- تولید برق: موتورهای عمودی نقش مهمی در کاربردهای تولید برق در نیروگاههای برق آبی و توربینهای بادی دارند. برای مثال در نیروگاه برق آبی، معمولا از موتورهای عمودی برای پمپ کردن آب به ارتفاع بالا استفاده میشود و وقتی آب به پایین میآید، با توربینهای آبی برق تولید میشود.
- تاسیسات دریایی: علاوه بر موارد فوق، از الکتروموتور عمود نصب برای کاربرد در تاسیسات دریایی نیز استفاده میشود. برای مثال در پمپهای تهویه و نیز انتقال آب به بخشهای مختلف کشتیها و سکوها و همچنین پمپهای انتقال آب از دریا به خشکی برای تصفیه آب، همگی از الکتروموتور عمودی استفاده میکنند.
-
مشخصات فنی الکتروموتور عمود نصب
همان طور که گفتیم برای انتخاب یک موتور عمودی مناسب باید پارامترهای مختلفی مانند توان، گشتاور، سرعت، بدنه و درجه حفاظتی و سایر موارد مورد نظر را مشخص کنید. روی پلاک الکتروموتورهای عمود نصب، حرف V که مخفف VERTICAL است، درج شده است.
مشخصات فنی الکتروموتور عمود نصب با توجه به کاربرد آن تغییر میکند ولی بهطور کلی انواع الکتروموتور عمود نصب در محدوده توان 0.18 تا 280 کیلووات (0.25 تا 375 اسب بخار) تولید میشوند. همچنین به دلیل طراحی محکم و مقاوم، این موتورها در شرایط محیطی سخت مانند رطوبت، گرد و غبار یا دماهای بالا عملکرد خوبی دارند.
نصب الکتروموتور عمودی
پس از انتخاب موتور، نوبت به نصب آن میرسد. برای نصب الکتروموتور عمودی ابتدا محل آن را مشخص و همه تجهیزات لازم برای نصب را آماده کنید. برای نصب الکتروموتور عمود نصب بایستی مراحل زیر را انجام دهید.
- در ابتدا بایستی اطمینان حاصل کنید که ساختار آماده شده برای نصب میتواند وزن موتور و تجهیزات متصل به آن را تحمل نماید.
- موتور را به صورت عمودی دقیقاً تراز کنید.
- از براکت یا آداپتورهای مناسب برای محکم کردن موتور روی سازه استفاده کنید.
- پیش از اتصال الکتریکی موتور، اقدامات ایمنی لازم را بررسی نمایید.
- کابلهای منبع تغذیه را طبق دستورالعمل سازنده به پایانه های موتور متصل نمایید.
- کابل ارت (Earth) را برای جلوگیری از خطرات الکتریکی برقرار کنید.
- با استفاده از ابزارهای تراز دقیق، محور موتور را با محور تجهیزات متحرک تراز کنید.
- مکانیزم کوپلینگ موتور و سایر تجهیزات را بررسی و در صورت نیاز از کوپلینگ مناسبتری استفاده نمایید.
- پس از بررسی مجدد تمامی اتصالات و اطمینان از محکم بودن آن ها، موتور را روشن کنید.
- پس از روشن کردن موتور، عملکرد آن را بررسی کنید و علت و منبع هرگونه صدا یا ناهنجاری احتمالی غیرعادی را بیابید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.