الکتروموتور چیست؟

در لغت نامه فارسی معین موتور به معنای دستگاهی که سبب به کار انداختن و تبدیل انرژی به انرژی مکانیکی (ایجاد حرکت ) می باشد و الکترو نیز مخفف کلمه نیرو الکتریکی است.

در نتیجه کلمه الکتروموتور به معنای تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی است. این مقاله جهت پاسخ به این سوال که الکتروموتور چیست گردآوری شده است.

اولین موتور الکتریکی در سال 1834 و برای به حرکت در آوردن قایق استفاده شد. و بعد از آن در سال 1883 با معرفی و کاربرد میدان مغناطیسی توسط دانشمند بزرگ تسلا معرفی گردید.

اختراعی که موجب شد نام تسلا همیشه در یاد و خاطره ها بماند اختراع یک موتور القایی دو فاز بود و در سال 1886 دانشمند ایتالیایی باری دیگر تحقیقات خود را در این شروع کرد و نتایج خود را در اکادمی علوم ایتالیا نشر داد.

از نظر مولفین و محققین این دو تن پایه گذار انقلاب صنعتی دوم به شمار میرود زیرا با اختراع این دو انتقال انرژی الکتریکی بسیار آسان شدو در سال 1890اولین الکتروموتور سه فاز اختراع شد.

اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور چیست؟

  1. استاتور
  2. روتور
  3. براکت الکتروموتور
  4. پوسته
  5. پروانه الکتروموتور
  6. درقاب پروانه

استاتور الکتروموتور چیست؟

به بخش ثابت الکتروموتور، استاتور گفته می شود که نام رایج آن بالشتک نیز است. استاتور از قطعات سبک ، باریک و کوچک آلومنیوم یا آهن ساخته می شود.

کار استاتور یا بالشتک در موتور الکتریکی ایجاد یک میدان مغناطیسی است. به همین دلیل استاتور به صورت ورقه ای ساخته می شود تا باعث کاهش تلفات ناشی از جریان گردابی شود.

جریان های گردابی موجب ایجاد گرما و در نتیجه گرم شدن استاتور می شود که این جریان موجب هدر رفتن بخشی از انرژی می شود.

روتور الکتروموتور چیست؟

بخش محرک الکتروموتور، روتور گفته می شود. روتور از قطعات جدا از هم و باریک از جنس فولاد که در میانشان میله هایی از جنس مس و آلومنیوم قرار دارد ساخته شده است.

چرخش روتور به علت میدان مغناطیسی موجود بین روتور و استاتور است که در اطراف روتور موجب ایجاد گشتاور می شود.

روتور ها به دو دسته تقسیم می شوند :

  1. روتور قفس سنجابی
  2. روتور سیم پیچی یا روتور دور کلافی

روتور قفس سنجابی

به علت شباهت این روتور به قفس سنجاب این نام را برای آن انتخاب کرده اند. این نوع روتور هسته ای لایه لایه از جنس فولاد دارد و تسمه های در اطراف محیط آن به صورت محوری با فاصله ی برابر قرار گرفته اند.

جنس این تسمه ها  عموما از آلومنیوم ، مس ویا آلیاژی است. تقریبا 90% در موتور های القایی از روتور قفس سنجابی استفاده  می شود، زیرا این نوع روتور داری ساختار محکم و ساده است.

در روتور قفس سنجابی سرعت روتور با لغزش آن رابطه عکس دارد و با افزایش لغزش جریان روتور نیز افزایش می یابد که نتیجه آن گشتاور بالا تر است.

روتور سیم پیچی یا روتور دور کلافی

این روتور از یک هسته به صورت استوانه ای ساخته شده با یک ورقه لایه ای و شیارهای برای نگه داشتن سیم ها تشکیل شده است.

این روتور جریان راه اندازی پایین دارد کنترل بالاتری بر گشتاور دارد و با سرعتی ثابت کار میکند با افزایش مقاومت خارجی به مدار در روتورگشتاور راه اندازی نیز افزایش خواهد یافت.

فاصله هوایی

در بین استاتور(بخش ثابت الکتروموتور) و روتور (بخش متحرک الکتروموتور) فاصله ای وجود دارد که به آن فاصله هوایی می گویند. فاصله هوایی دارای نقش مهمی در الکتروموتور است.

اگر شکاف بین روتور و استاتور زیاد باشد و شگاف بزرگتر باشد اثر منفی بر الکتروموتور میگذارد.

پوسته

لایه بیرونی که تمامی اجزای داخلی الکتروموتور را می پوشاند پوسته نامیده می شود ، پوسته های الکتروموتور معمولا از جنس چدن و آلومنیوم است.

مدیریت سایت
ارسال دیدگاه